De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het project Myrrha, de bouw van een nieuw onderzoeksreactor in Mol. Dat laat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) weten.
De reactor dient onder meer voor onderzoek naar het verwerken van kernafval en voor de productie van radio-isotopen, die gebruikt worden in kankerbehandelingen.
Het project moet ons land aan de wereldtop houden inzake nucleair onderzoek. Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol voert al sinds de jaren 60 onderzoek naar het gebruik van nucleaire toepassingen in de medische wereld.
Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus produceert dan weer radio-isotopen die gebruikt worden voor de detectie van ziekten en onderzoek van organen en hun structuur. De onderzoeksinfrastr uctuur is echter verouderd.
Myrrha wordt wereldwijd het eerste prototype van een kernreactor aangedreven door een deeltjesversneller. Die nieuwe reactor moet de ontwikkeling mogelijk maken van nieuwe radio-isotopen. Myrrha zal ook onderzoek mogelijk maken naar het verkorten van de levensduur en zal ook ingezet worden voor materiaalonderzoek voor fusiereactoren.
Voor het project wordt over de komende twintig jaar in totaal ruim 550 miljoen euro vrijgemaakt. De deeltjesversneller zou in 2026 klaar zijn, de reactor in 2037.
Voor het SMART-project bij het IRE wordt 52 miljoen euro vrijgemaakt. Dat project moet de productie van radio-isotopen mogelijk maken met een technologie die een alternatief is voor de kernsplijting van uranium.
De investering is niet alleen goed voor de wetenschap, maar ook goed voor de economie, zegt de regering. Minister Marghem spreekt van zeshonderd bijkomende directe en indirecte jobs.
Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zegt dat de investering van de federale overheid "een belangrijke stimulans is voor andere landen om mee in het project te stappen". Volgens een studie van PwC bedraagt de toegevoegde economische waarde 6,4 miljard euro gedurende de levensduur tot 2065, zegt Peeters. (belga)